Thursday, February 6, 2014

siakap 3 rasa .....selamat mencuba....


Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap (anggaran lebih kurang 1 kg).
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
1 biji tomato dipotong kiub
1 tin kecil pineapple cubes - Kak Noor guna Ayam Brand
3 sudu besar sos pineapple
3 sudu besar sos cili padi -  Kak Noor guna jenama Agro Mas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
2 sudu pes tom yam
1/2 biji lemon diperah airnya
1 sudu tepung jagung + air untuk memekatkan kuah
1 tangkai daun sup - untuk hiasan
1/2 biji tomato - untuk hiasan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ikan secukupnya

Penyediaan ikan untuk gorengan:
Campurkan 1 biji telur, serbuk kunyit, garam, lada sulah, dan tepung jagung. Gaul sehingga sebati.  Kemudian lumurkan kepada ikan siakap dan ketepikan.


Cara-cara memasak:
  1. Panaskan kuali. Goreng ikan siakap dengan minyak terendam sehingga garing.  Ketepikan.
  2. Gunakan minyak ikan goreng tadi untuk menumis, anggaran 1 senduk minyak.
  3. Tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau dan kekuningan.
  4. Masukkan kesemua sos, buah tomato yang telah dipotong kiub, dan air nanas di dalam tin. Sekiranya mahukan lebih kuah, boleh tambah 1 cawan air.   Perasakan dengan garam.  Biarkan kuah mendidih.   
  5. Tuangkan bancuhan tepung jagung di dalam kuah untuk memekatkannya.  Kacau sehingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan kiub nanas dan perahan air lemon.  Biarkan kuah mendidih sekali lagi dan tutup api.
  7. Letakkan ikan siakap yang telah digoreng tadi di dalam bekas.  Kemudian tuangkan kuah yang telah dimasak tadi di atas ikan.
  8. Hiaskan dengan daun sup dan hirisan tomato.
  9. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas-panas.......

0 comments:

Post a Comment